• 30-dagars Nöjd-Hund-Garanti
Snabb leverans direkt hem

Om oss

Hur Dogbelt utvecklades

Efter att en av våra hundar (Kaksi) opererades för att ta bort en hudtumör på sidan av bröstkorgen, så kunde hon inte använda någon av sina vanliga selar. Eftersom hon ofta drar i kopplet, var det hemskt att promenera med henne, och se henne strypa sig själv i sitt halsband. Vi promenerade då ofta på landet, så att hon kunde få springa fritt. Under en av dessa promenader var det inte möjligt att ha henne lös. Hon drog, och stryptes. Vi stannade efter ett tag och jag sa till min sambo Maria ”-Jag står inte ut längre att se henne strypas av sitt halsband. Det måste finnas ett sätt att lösa detta.”.

Vi funderade över olika lösningar (inklusive att bära henne 3km till vårt hem…). Plötsligt fick jag en idé, och flyttade halsbandet från halsen till höften. Kaksi bara stod och tittade på mig, som att hon ville säga, -”Är ni klara snart så att vi kan fortsätta promenaden?” Se nedanstående foto, där hon precis fått på sig förstadiet till det vi idag kallar Dogbelt, på höften. På vänster bröstkorg skymtas operationskompressen.

Vi blev väldigt förvånade. Hon inte bara accepterade bältet på höften, hon blev också omedelbart lugnare att promenera med. Senare samma dag letade jag på på nätet efter någon liknande produkt att köpa till Kaksi. Det fanns dock ingenting, förutom höftstöd för skadade hundar. Jag bestämde mig för att undersöka detta närmare, och då jag har en forskarutbildning i bagaget så bestämde jag mig för att undersöka kunskapsläget i publicerad forskning. Jag sökte också upp och hade möten med forskare specialiserade på hundskador, för att ta reda på om det fanns någon risk med att sätta bältet på hundens höft istället för hals. Det jag hittade, och som forskarna berättade för mig, var att det finns en stor mängd dokumenterade skador på hundars hals, nacke, bröst och axlar – efter användande av både halsband och sele. Av de fem smådjursveterinärer och hundforskare jag talade med, såg ingen någon uppenbar risk för skada att använda ett höftbälte. Faktum är, berättade de för mig, att kunskapsläget är att vi vet att halsband och sele kan orsaka många skador på våra hundar. Jag blev då övertygad om att ett höftbälte kunde bli en fungerande produkt, värdefull både för hund och ägare.

Jag upptäckte snart att halsbandet jag använde på Kaksis höft inte var optimal som bälte. De största problemen jag hittade var att när det sattes an mot kroppen för att inte glida bakåt, så blev det för åtsittande; det var för smalt för att ge stöd åt höft och mage; det var alltför tunt för att ge adekvat support, och det var alltför tjockt och statiskt för att bakbenen, höften och ryggen skulle kunna röra sig dynamiskt.

Det som följde var en ett år lång utvecklings- och testperiod, med många olika prototyper, för att lösa en svårighet i taget – och undvika att skapa nya. En del prototyper löste många problem, men blev för tok för stora – och ganska fula, se prototyp nummer 2 nedan.

Vi har nu lanserat Dogbelt som prototyp nummer 25, efter att vi och Kaksi tillsammans med flera andra hundar och deras ägare, testat det praktiskt under mer än ett år och 300 timmars långpromenader.

                                                      

Träffa vårt team


Kaksi - Mission


Maria - Marknadsföring

Alice - Praktikant

Urban - Utveckling


Peter - IT


Markus - Finans